Pengaruh reka bentuk

Ross McMurray

September 9, 2011
Ross McMurray
Designer

Sebagai pereka padang golf salah satu soalan pertama yang saya mendapati diri saya diminta, (selepas klasik "Jadi, adakah anda bermain golf?") Adalah "Apa kursus kegemaran anda?", Dan saya tidak pernah cukup tahu bagaimana untuk menjawab. Secara jujur ​​saya tidak pasti saya mempunyai satu kursus kegemaran. Terdapat banyak yang saya telah diilhamkan oleh, dan tidak selalu melalui bermain. Kadang-kadang ia mungkin melawat kursus, tetapi hanya seperti yang sering ia akan melalui melihatnya di TV, atau bahkan hanya gambar lubang dalam buku atau majalah. Selalunya inspirasi berasal dari terperinci daripada kursus keseluruhan, mungkin gaya bunker, atau benjolan di laluan perairan, mungkin yang lekukan di belakang hijau.

Kebanyakan arkitek padang golf akan mempunyai kursus kegemaran mereka dan pilihan untuk gaya reka bentuk, tetapi ia adalah arkitek miskin yang cuba mengemukakan gaya reka bentuk sendiri pada harta tanpa pertimbangan persekitaran. Sebaik-baiknya pengalaman eklektik pereka bentuk perlu digabungkan dengan unsur-unsur fizikal tapak untuk mencipta gaya individu bagi setiap kursus golf baru. Sebagai pereka saya dipengaruhi, walaupun hanya sub-sedar, hampir setiap padang golf saya melawat, apa jua standard. Selalunya anda boleh belajar lebih banyak dari apa yang buruk kerana apa yang baik.

Lubang-lubang yang mempengaruhi saya? Well, agak jelas, par 5, ke-13 di Augusta akan membuat senarai. Satu lubang besar strategik yang bertanya begitu banyak soalan daripada pemain golf, dari tee untuk putt terakhir. Ia mempunyai apa semua lubang golf yang besar perlu; reka bentuk yang luar biasa, suasana yang indah, drama dan keseronokan dalam langkah yang sama. Terdapat dua lain par 5 yang sentiasa mempunyai pengaruh selama yang saya boleh ingat. Ke-14 atau panjang mengenai Padang Lama adalah satu lagi lubang yang menetapkan tugas bagi setiap strok dan seolah-olah menyediakan pilihan terkira bagaimana mungkin ia akan dimainkan. Ia telah dikenal pasti oleh Alister MacKenzie sebagai salah satu 'Lubang Ideal' beliau, lelaki itu yang besar mencatatkan bahawa, walaupun pada hakikatnya lubang adalah 530 kilometer panjang, "kecondongan hijau yang mempunyai pengaruh yang besar ke atas pukulan tee". Tara lain 5 adalah 7, atau 'Westlin' Wyne ke atas Kursus Queens di Gleneagles. Secara jujur, hanya 490 kilometer, dan banyak ia dimainkan menuruni bukit, ia adalah hampir tidak setanding 5 oleh standard hari ini dan laluan perairan Bunkering mungkin tidak mencabar pemain yang terbaik kerana ia mungkin, tetapi terdapat dua sebab mengapa saya memasukkannya dalam senarai ini. Pertama kubu sendiri membuat apa-apa kenyataan yang hebat dengan dalam, muka rumput mereka meningkat daripada laluan perairan, besar bentuk setengah bulan mereka seolah-olah untuk sempurna mencerminkan bonggol semula jadi dan lebam terbentuk apabila ais bergerak melalui lembah ini beribu-ribu tahun sebelum ini. Apakah yang lubang ini sebagai setaraf yang betul 5 walaupun adalah cerun yang teruk di bahagian depan hijau - yang tidak begitu jelas daripada laluan perairan - dan akan menyapu apa-apa sedikit pendekatan bawah dilanda ke dalam kubu greenside.

Par 4, saya suka adalah lubang strategik yang kukuh di mana semua pemain golf yang diminta untuk membuat keputusan dari tee untuk menubuhkan satu cara yang terbaik untuk mendapatkan dekat dengan pin dengan pukulan kedua. Lubang itu akan menjadi ke-3 di Royal Lytham, lubang ke-14 di Royal Dornoch dan juga Raja-raja Kursus, Gleneagles, lubang ke-13 di kedua-dua Elie dan Kursus Dukes, Woburn, ke-12 di Sunningdale Lama dan ke-15 di Carnoustie.

Sebagai untuk setanding dan terdapat terlalu banyak lagi 3 ini. Yang bunkering-13 di Muirfield dan ke-10 di Winged Foot menonjol, ada lubang ke-13 yang mulia di Worplesdon, lebam dan rongga di sekitar hijau ke-7 di Rye dan hijau ke-5 pada Sunningdale Baru. Saya termasuk Redan (15) di North Berwick dan kemudian air pada 12 di Augusta dan akhirnya 3 panjang di Elie.

Vogues semasa dalam golf reka bentuk kursus adalah ke arah lebih semulajadi mencari padang golf dengan, penampilan yang semula jadi yang tahan lasak. Terdapat mengelak daripada sculpting yang sangat seni bina tahun 1980-an dan 90-an di mana busut tiruan dan bentuk mungkin duduk bertentangan dengan suasana landskap. Kubu Ragged bermata semua kemarahan dan terdapat langkah ke arah kursus dirasakan kurang terawat. Gaya reka bentuk retro adalah mungkin juga sebagai tindak balas kepada kesedaran yang semakin meningkat di kalangan pereka hari ini tentang kepentingan perlindungan alam sekitar dan keperluan untuk membuat padang golf yang lebih mampan dalam cara mereka kedua-duanya dibina dan dikekalkan.

Melihat ke masa depan pendekatan ini mungkin akan berterusan kerana tekanan meningkat untuk padang golf baru untuk menggunakan pengairan kurang, baja dan bahan kimia dan saiz kawasan intensif terpakai untuk dikurangkan, tugas yang dibuat lebih sukar kerana padang golf yang cenderung untuk mendapatkan lebih lama untuk memerangi peningkatan dalam teknologi peralatan dan pemain kecergasan.

Contoh trend baharu dalam seni bina padang golf adalah dilambangkan oleh kursus seperti Sand Hills dan kuartet kursus di Bandon Dunes di Amerika Syarikat. Di Scotland, Castle Stuart berikut trend yang ditetapkan oleh Kingsbarns dan Kursus Castle, yang telah 'link' sangat seperti dalam alam semula jadi walaupun bukan semua diciptakan dari tanah 'link' yang biasa. Lebih banyak kursus dalam negeri mencerminkan kursus tepi pantai dengan cara yang mereka diletakkan. Kursus Faldo di Sporting Club Berlin di Jerman dan Kursus Montgomerie di Carton House, Ireland, kedua-dua ini direka oleh greats permainan dengan rakan sekerja saya di Eropah Golf Design, Stan Eby, adalah dua contoh terbaik apa yang boleh dicapai dengan mengambil watak yang pautan tradisional dan mengundurkan mereka pedalaman.

Begitu juga di Belanda, Kursus Montgomerie baru di Belanda, Colin dan saya sangat berminat untuk membina sesuatu yang bukan sahaja unik bagi Belanda tetapi kursus yang menyampaikan 'wow' faktor tertentu dengan mengambil inspirasi daripada elemen-elemen yang lebih berceranggah golf tepi laut dan mengubah tapak yang sama sekali rata, pedalaman ke dalam landskap visual mendebarkan tersendiri.

Artikel ini pertama kali muncul dalam isu September 2011 Golf Dunia

 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • email
 • Reddit
 • RSS
 • Technorati
 
No Comments »

Tiada komen lagi.


Tinggalkan komen