Pengaruh reka bentuk

Ross McMurray

September 9, 2011
Ross McMurray
Designer

Sebagai pereka padang golf salah satu soalan pertama yang saya dapati diri saya diminta, (selepas klasik "Jadi, adakah anda bermain golf?") Adalah "Apa kursus kegemaran anda?", Dan saya tidak pernah cukup tahu bagaimana untuk menjawab. Dalam kejujuran semua saya tidak pasti saya mempunyai satu kursus kegemaran. Terdapat banyak yang saya telah diilhamkan oleh, dan tidak selalu melalui bermain. Kadang-kadang ia mungkin daripada melawat kursus, tetapi hanya sebagai sering ia akan melalui melihatnya di TV, atau pun hanya gambar lubang dalam buku atau majalah. Selalunya inspirasi datang dari butiran bukan kursus keseluruhan proses, mungkin gaya bunker, atau benjolan pada laluan perairan, mungkin lekukan di belakang hijau.

Kebanyakan arkitek padang golf kod kursus kegemaran mereka dan pilihan untuk gaya reka bentuk, tetapi ia adalah arkitek miskin yang cuba untuk mengemukakan reka bentuk gaya sendiri pada harta tanpa pertimbangan persekitaran. Sebaik-baiknya pengalaman eklektik pereka perlu digabungkan dengan unsur-unsur fizikal tapak untuk mewujudkan gaya individu untuk setiap padang golf baru. Sebagai pereka yang saya dipengaruhi, walaupun hanya sub-sedar, oleh hampir setiap padang golf saya melawat, apa jua standard. Selalunya anda boleh belajar lebih banyak dari apa yang buruk kerana apa yang baik.

Lubang-lubang yang telah mempengaruhi saya? Well, agak jelas, par 5, ke-13 di Augusta akan membuat senarai. Satu lubang besar strategik yang meminta begitu banyak soalan daripada pemain golf, dari tee untuk mengpat lepas. Ia mempunyai apa semua lubang golf yang besar perlu; reka bentuk yang hebat, persekitaran yang indah, drama dan keseronokan dalam langkah yang sama. Terdapat dua par lain 5 yang sentiasa mempunyai pengaruh selama yang saya boleh ingat. Ke-14 atau Long di Old Course adalah satu lagi lubang yang menetapkan tugas-tugas bagi setiap strok dan seolah-olah menyediakan pilihan banyak tentang bagaimana ia mungkin dimainkan. Ia telah dikenal pasti oleh Alister MacKenzie sebagai salah satu 'Lubang Ideal' beliau, lelaki itu yang besar mencatatkan bahawa, walaupun pada hakikatnya bahawa lubang adalah 530 kilometer panjang, "kecondongan hijau mempunyai pengaruh yang agak besar ke atas pukulan tee". Tara lain 5 adalah ke-7, atau 'Westlin' Wyne 'pada Kursus Queens di Gleneagles. Secara jujur, hanya 490 kilometer, dan banyak daripadanya dimainkan bukit, ia adalah hampir tidak setanding 5 oleh standard hari ini dan laluan perairan Bunkering mungkin tidak mencabar pemain yang terbaik kerana ia mungkin, tetapi terdapat dua sebab mengapa menyertakannya dalam senarai ini. Pertama kubu diri mereka membuat apa-apa kenyataan yang hebat dengan dalam, muka rumput mereka meningkat daripada laluan perairan, bentuk bulan sabit besar mereka seolah-olah untuk sempurna mencerminkan bonggol semula jadi dan lebam terbentuk apabila ais bergerak melalui lembah ini beribu-ribu tahun sebelum ini. Apakah yang menghalangnya lubang ini sebagai setaraf yang betul 5 walaupun adalah cerun yang teruk di bahagian depan hijau - yang tidak begitu jelas dari laluan perairan itu - dan akan menyapu sebarang pendekatan sedikit di bawah dilanda ke dalam kubu greenside.

Tara 4, saya suka semua lubang strategik yang kuat di mana pemain golf yang diminta untuk membuat keputusan dari tee untuk menubuhkan cara terbaik untuk mendapatkan dekat dengan pin dengan pukulan kedua. Lubang seperti ini akan menjadi ke-3 di Royal Lytham, lubang ke-14 di Royal Dornoch dan juga Raja-raja Course, Gleneagles, lubang ke-13 di kedua-dua Elie dan Kursus Dukes, Woburn, ke-12 di Sunningdale Lama dan ke-15 di Carnoustie.

Sebagai untuk setanding juga terdapat terlalu banyak lagi 3 ini. Yang mengisi minyak kapal di ke-13 di Muirfield dan ke-10 di Winged Foot menonjol, ada lubang ke-13 yang mulia di Worplesdon, lebam dan rongga di sekitar hijau ke-7 di Rye dan hijau ke-5 pada Sunningdale Baru. Saya termasuk Redan (ke-15) di North Berwick dan kemudian air pada 12 di Augusta dan akhirnya ke-3 panjang di Elie.

Vogues semasa dalam reka bentuk padang golf adalah ke arah yang lebih semula jadi padang golf mencari dengan, penampilan yang semula jadi lasak. Terdapat perpindahan dari sculpting yang seni bina tahun 1980-an dan 90-an di mana busut buatan dan bentuk mungkin duduk bertentangan dengan suasana landskap. Kubu Ragged bermata semua kemarahan itu dan ada satu langkah yang jelas ke arah kursus yang kurang terawat. Ini gaya reka bentuk retro mungkin juga sebagai tindak balas kepada kesedaran yang semakin meningkat di kalangan pereka hari ini kepentingan perlindungan alam sekitar dan keperluan untuk membuat padang golf yang lebih mampan dalam cara mereka kedua-duanya dibina dan dikekalkan.

Melihat ke masa depan pendekatan ini mungkin berterusan apabila tekanan bertambah padang golf baru untuk menggunakan pengairan kurang, baja dan bahan kimia dan untuk saiz kawasan intensif dikekalkan untuk dikurangkan, tugas yang dibuat lebih sukar kerana padang golf yang cenderung untuk mendapatkan lebih lama untuk memerangi peningkatan dalam teknologi peralatan dan pemain kecergasan.

Contoh ini trend baru dalam seni bina padang golf dilambangkan oleh kursus-kursus seperti Sand Hills dan kuartet kursus di Bandon Dunes di Amerika Syarikat. Di Scotland, Istana Stuart berikut trend yang ditetapkan oleh Kingsbarns dan Kursus Castle, yang semua sangat 'link' seperti di alam semula jadi walaupun tidak semua dicipta dari tanah 'link' biasa. Lebih banyak kursus pedalaman adalah mencerminkan kursus tepi pantai dengan cara yang mereka dibentangkan. Kursus Faldo di Sporting Club Berlin di Jerman dan Kursus Montgomerie di Carton House, Ireland, kedua-dua ini direka oleh greats permainan dengan rakan sekerja saya di Golf Design Eropah, Stan Eby, adalah dua contoh terbaik apa yang boleh dicapai dengan mengambil watak yang link tradisional dan mengundurkan mereka pedalaman.

Begitu juga di Belanda, Kursus Montgomerie baru di Belanda, Colin dan saya sangat berminat untuk membina sesuatu bukan sahaja unik bagi Belanda tetapi kursus yang menyampaikan faktor tertentu 'wow' dengan mengambil inspirasi daripada elemen-elemen yang lebih lasak golf tepi pantai dan mengubah tapak yang sama sekali rata, pedalaman ke dalam landskap visual mendebarkan yang tersendiri.

Artikel ini pertama kali muncul dalam isu September 2011 Golf Dunia

 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • StumbleUpon
 • Twitter
 • email
 • Reddit
 • RSS
 • Technorati
 
No Comments »

No comments yet.


Tinggalkan komen